Článek
Článek

Jak poznat dobré logo? – 2/2

Lukáš Atimoon Pauliny
Lukáš Atimoon Pauliny
Osoba, která je

25.03.2017

Atimoon

V tomto díly miniseriálu: „Jak poznat dobré logo?“ se již podíváme na zbylá témata co se loga týkají, jako je symbol, text, formát a aktuální trendy.

Symbol

Jaké symboly by se měli v logu objevit? To je velmi těžká otázka, největší problém totiž u ní nastává tehdy, pokud přijde klient s žádostí o logo a řekne větu jako „Naše společnost vyrábí trička, takže na logu musí být tričko.“ ale podívejme se na to z druhé strany, napadá Vás nějaká automobilka, která by měla v logu auto? Nebo výrobce obuvi co má v logu boty? Mě osobně ne a proto tato logika může být leckdy na škodu věci. Další příklady by jsme totiž našli během chvilky, výrobce počítačů má v logu počítač?

Důvodem proč by se v logu tyto symboly neměli moc často ojevovat je ten že je lidé mají spojené už s konkrétním oborem, auto s automobilovým průmyslem, hodiny s přesným strojírenstvím (hodinářstvím) atd., lidé si pak nedokáží spojit symbol s vámi, protože ho již mají podvědomě spojený s celým oborem. Proto by se v logu měl objevit symbol, který nebude charakterizovat celý obor, ale pouze Vás a Váš projekt.

Další věcí, kterou by jsme si měli hlídat, je abychom na logu nepoužívali symboly, které jsou natolik nadužívané, že jejich použití pak vytváří klišé. Mezi takové symboly patří například zeměkoule, panáček s kroužkem místo hlavy, šipka, srdce.

Text

Další důležitou součástí loga je text, ten by měl až na jisté výjimky měl splňovat jednu základní vlastnost a to je že by měl být snadno čitelný, toto neplatí například u různého značkového oblečení, kde je většinou celá plocha například trička potištěna různými nečitelnými variantami loga, nicméně i v tomto případě je pak na tričku minimálně jedno čitelné logo k vidění aby byla značka snadno identifikovatelná.

Text může být tvořen buď komerčním, kupovaným fontem, nebo fontem, který bude vytvořen speciálně pro Vaše logo, obě varianty lze ale považovat za rovnocenné a každá z nich se hodí pro něco jiného a v jiné situaci.

  • Patkové písmo: působí stabilně a důvěryhodně
  • Nepatkové písmo: tvoří hlavně svěží a moderní dojem
  • Psané písmo (handwritten): působí osobně nicméně často neformálně

Formát souboru

Formát souboru, je asi první věcí, na kterou se můžete grafika při vytváření loga zeptat. Pokud si objednáte logo, rozumí se většinou logo ve vektorovém formátu, pokud není dohodnuto jinak, nicméně již při zadávání zakázky je dobré se na výstupní formát loga dotázat.

Pro Vás jako pro klienta to znamená, že byste po dokončení grafikovi práce měli dostat soubor loga, který má koncovku .PDF ; .EPS případně soubory .ai nebo .crd také nejsou v žádném případě chybné pouze již nejsou tak často využívány, proto je dobré požádat poté grafika o konverzi souboru do asi nejčastěji využívaného PDF.

Pokud vám však grafik odešle výsledné logo ve formátu .XCF ; .PSD nebo ještě hůře .png tak je nejvyšší čas spolupráci ukončit a poohlédnout se po jiném grafikovi.

Dodávka výsledku Vaší spolupráce s grafikem by tedy měla obsahovat:

  • EPS, nebo PDF soubor
  • náhled loga v rastrovém formátu (nejčastěji .jpg nebo .png)

Další věci, které jsou pak obvykle dodávány, ale nejsou nutné, jsou například originální soubory programů. Případně jak bylo logo vytvořeno, nebo také grafický manuál kde je v krátkosti popsáno jak s logem pracovat. Nicméně já osobně dodávám výsledné logo jen jako PNG, PDF případně originální soubor Ai. Sepisovat grafický manuál je nadbytečné jelikož většina firem se jím stejně neřídí. Také není problém ho kdykoli doplnit.

Trendy a jedinečnost

Má být logo originální a má mít styl? Trendy mají jednu vlastnost, některé vydrží měsíc jiné třeba pár let ale nakonec stejně pominou. Proto bych se přikláněl k tomu že logo by mělo být nadčasové a jedinečné ve svém oboru. Cílem loga by především mělo být vytvořit seriózní a důvěryhodný dojem na zákazníka, který je v dnešní době jedním z nejdůležitějších.

Publikováno v Články
Handmade by Imeow in Imeow | member of Pauliny-group
Provozovatel:
Lukáš Pauliny | IČ: 08699127
Bílkova 855/19, Praha 110 00
Napište mi zprávu
Napište mi zprávu

    * Souhlasím se zpracováním údajů za účelem kontaktu.