Článek
Článek

Focení v ZOO Plzeň

Lukáš Atimoon Pauliny
Lukáš Atimoon Pauliny
Osoba, která je

04.01.2019

Atimoon

Vzhledem k tomu že rok 2018 byl pro mě hlavně ve znamení focení „Wildlife“ po ZOOlogických zahradách. Rozhodl jsem se své postřehy a zkušenosti v krátkosti shrnout. Jako první jsem si pak vybral ZOO Plzeň.

Základní informace

ZOO Plzeň byla otevřena roku 1926. A v současnosti se v ní nachází 1192 druhů zvířat, jinak také 5712 jedinců (zdroj: zpráva UCSZOO 2017). Rozkládá se pak na 21 hektarech a nachází se v městské části Plzeň Vinice. Doprava do ZOO je možná přímo z nádraží prostřednictvím tramvaje číslo 2. Do zastávky Zoologická zahrada. V letních měsících je pak také možné využít ZOO Vláček, který odjíždí například z náměstí republiky. Vstupné pak činí v hlavní sezoně (duben – říjen) 150,- dospělý 110,- mládež 3-15 let. Mimo sezonu (listopad-březen) pak 100,- dospělí a 70,- mládež.

Co je v ZOO k vidění?

Zoologická zahrada je členěna do několika částí podle kontinentů. Případně jsou zde i navržené starší trasy (tyto části se nacházely na starých mapách z roku 2017 na nových jsem je již neviděl – jednalo se o trasy Gondwana – černá , Cesta do minulosti – zelená , Po stopách člověka – červená přerušovaná)

pro mě ale z fotografického hlediska nebyly tyto trasy nikterak přínosné (na konci textu naleznete mou obvyklou trasu po ZOO), nutno je také zmínit že na starých mapách nejsou 100% vyznačena všechna místa, která by Vám neměla zcela jistě uniknout.

Zvířata

Jak již bylo zmíněno v úvodu, tak v ZOO Plzeň je k vidění více jak 1000 druhů zvířat a možností pro fotografování je tak nespočet. Kompletní soupis všech zvířat chovaných v ZOO pak naleznete pod tímto odkazem: seznam zvířat v zoo. Já zde však zmíním několik výběhů, které by jste při vaší návštěvě neměli minout.

Lev Berberský

V ZOO je možné vidět celou řadu zvířat, z mého pohledu by však návštěvník neměl zapomenout na lví smečku, ta se minulý rok (2017) rozrostla o 4 lvíčata. Jejich výběh uvidíte ihned po příchodu do Zoologické zahrady (využijete-li spodní vchod). Jedná se o velký venkovní výběh, který je napojen na vnitřní sekci. Doporučím na lvi čekat ideálně po ránu, přes odpoledne je sice ve venkovním výběhu zahlédnete také, nicméně spící a stíny z okolní vegetace Vám k lepším fotkám také nepomohou. Pro lepší fotky je pak ideální využít pozorovatelnu v pravé části výběhu. Přes všední dny se jedná o dokonalý bod pro pořízení perfektních fotografií o víkendu se pak budete muset potýkat s tím že Vám „klid“ bude narušovat příval rodin s malými dětmi, které se z věže budou chtít také podívat. Připravte se také, že k výběhu je nejlepší přístup z jeho pravé strany. Z levé se k dobrému záběru dostanete pouze velmi obtížně.

Tygr Ussurijský

Namísto pumy a Irbise bych spíše doporučil zastavit se u výběhu Tygra Ussurisjkého. Výběh naleznete po pravé straně, dáte li se od výběhu medvědů cestou směrem do stráně k Sibiřskému srubu. S delším ohniskem pak pořídíte zcela jistě krásné záběry na které je i vcelku velká šance, nicméně spíše během večerních a ranních hodin. Při mé obvyklé trase po ZOO jsem se k výběhu dostal okolo 13-14 hodiny, kdy tygr pouze odpočíval na slunci.

Kosmani

Další zastávkou, kterou byste zcela jistě neměli minout je pavilon Amazonie, respektive volný výběh Kosmanů, který nabízí možnost pořídit velmi kvalitní fotky a to i s velmi malým zoomem (krátkým ohniskem) což potěší všechny fotografy, kteří nemají k dispozici zásobu objektivů. Osobně do tohoto výběhu požívám objektivy Canon EFS- 15-55mm IS II a Tamron EF 70-300. Do výběhu však jděte spíše dříve a nebo později k zavírací době. V ostatních časech pak budete zápasit s protisvětlem. Osobně jsem pro většinu záběrů chodil v časech okolo 11 hodiny ve všední dny, kdy máte ve výběhu dostatek času a prostoru. Budete-li se chovat klidně a tiše, tak není ani úplně neobvyklé, že Kosmani Vám polezou nejen před objektivem, ale někdy také po něm a po zbytku Vaší fotovýbavy (poznámka z praxe: Cedule říká nesahejte na zvířata, ale co dělat kdy zvířata sahají na mě? ???? ) . Ve výběhu se pak také dívejte nejen směrem ze svahu, ale také do kořenového systému na druhé straně. Občas jsou zde k vidění Mirikiny, které díky svým velkým očím a malé vzdálenosti od objektivu dokáží být také dobrými modely pro krásné fotky.

Vlk hřivnatý

Po návštěvě Kosmanů bych Vám doporučil se cestou zpět do „hlavního“ areálu ZOO zastavit u výběhu vlků hřivnatých. Jejich výběh je prostorný a nabízí mnoho úkrytů šance na ideální záběr je tak spíše o štěstí a zcela jistě budete potřebovat také o něco delší ohnisko (doporučil bych 200-250 mm) nicméně při cestě k dalším zvířatům se jedná o možnost pořídit další skvělé fotografie, kterou by byla velká škoda promarnit.

Irbis horský a Puma Kanadská

Při cestě k pandám, jste si zcela jistě mohli všimnout, dvou výběhů. V prvním (při cestě od pavilonu Amazonie) je výběh Pumy Kanadské a druhý pak Irbise Horského. Zde však mohu bohužel uvést pouze to, že ani při jedné z mých několika desítek návštěv se mi pořídit kvalitnější snímek nepodařilo. Puma většinu dne tráví obcházením okolo pletiva svého výběhu, což Vám sice poskytne krásně detailní pohled, nicméně hloubkou ostrosti se pletiva v tomto případě bohužel nezbavíte. Irbis má pak zase tu výhodu že díky krásnému výběhu je vidět velmi zřídka a jako každá kočkovitá šelma většinu dní v hlavní sezoně prospí vysoko na skalnaté části výběhu.

Edit: Při jedné z posledních návštěv se mi povedlo na pár minut Irbise vidět foto tedy můžete vidět níže.

Panda Červená

Půjdete-li pak dále po cestě ve směru k medvědům, po cca 5 minutách klidné chůze budete mít po levé straně malý výběh pand červených. Zde pak již bude záležet na situaci, pandy můžete potkat, buď běhající ve spodním části výběhu, nebo během teplých dnů odpočívat v korunách stromů. Ve stromech je bohužel téměř nulová šance na pořízení jakéhokoli snímku. Větší šanci máte proto v ranních, či večerních hodinách. Výběh je dobře přístupný prakticky ze všech stran a i v kryté části za pletivem se při nízkém clonovém čísle dají pořídit kvalitně snímky.

Africká savana

Africká savana patří bezpochyby mezi jednu z mých nejoblíbenějších částí ZOO Plzeň. Tuto část ZOO je navíc možné obejít ze dvou stran. Osobně však preferuji spodní cestu vedoucí od výběhu lvů velkou africkou branou.

V první části s názvem africký prales se nachází velká voliéra s velkým množstvím ptactva. Máte li delší ohnisko, nemusíte se bát ani pletiva, které zvládnete bez problémů eliminovat. V další části pak budete mít krásný výhled na pelikány u vody (za každou mojí návštěvu seděli na tom samém místě, netřeba se tedy bát že je minete)

V další části se pak nachází výběh Hrošíka liberijského, kterého jsem ale spíše vždy pozoroval ve vnitřním pavilonu, kde byla šance na fotky minimální.

Hned poté co projdete tento pavilon budete mít po Vaší levé straně výběh gepardů. Kde je pro fotky skutečně mnoho prostoru, nicméně pozadí poměrně ruší plot a hned za ním silnice. Což je poměrně škoda, jelikož právě u této části ohrady se gepardi rádi zdržují. Po Vaší pravé straně se Vám však naskytne pohled na Africkou savanu s „volně“ se pohybujícími zebrami. Kde při delším ohnisku máte velkou šanci na pořízení krásných fotek.

V další části pak máte možnost vidět žirafy a antilopy. Výběh žiraf je přístupný ze dvou stran a věřím že s vyfocením těchto zvířat nebudete mít žádné problémy. Výběh je dlouhý, na zvířata je dobře vidět, kamenné zdi v pozadí pak také nepůsobí nikterak rušivým dojmem. Fotografování žiraf je pak o něco problematičtější, jelikož stromy ve výběhu jsou obehnány pletivem.

Lávka s lemury

Při cestě směrem od výběhu lvů směrem k občerstvení Kiboko zcela jistě nemůžete minout lávku s volně se pohybujícími lemury. Jedná se tak o ideální místo pro pořízení detailních fotek. Kdy si pohodlně vystačíte i s kratším ohniskem. K lemurovi se totiž můžete přiblížit opravdu na velmi malou vzdálenost.

Pavilon Filipín

Novinkou v ZOO Plzeň je pak nově otevřený pavilon Filipíny. Ten je unikátní hlavně díky volně se pohybujícím motýlům. Navíc při srovnání například s Rakouským Schmetterlingshaus, je pavilon pro fotografy daleko přívětivější. Nabízí se zde dostatek květin, ne však tolik jako v běžných motýlích domech. Dobrých fotek tak docílíte s daleko menší námahou. Tento pavilon má však jedno úskalí, na které je třeba brát zřetel. A to je zvýšená vlhkost a teplota v pavilonu. Pokud tedy přicházíte ráno je potřeba minimálně hodinu, lépe ale i déle s foťákem strávit například v prostoru s plazy a ptactvem. Jinak se připravte na extrémně zamlžené objektivy, kdy nebudete schopni se zamlžení efektivně zbavit. Je tedy třeba dbát na to aby teplotní rozdíl byl pro foťák co nejjemnější. Do tohoto pavilonu bych také doporučil krátký rukáv i v zimních měsících a koupit si nějaký nápoj v přilehlém Zobání u Zuborožce, aby jste se i v tropickém klima cítili co nejpohodlněji a měli na pořízení fotek dostatek pohodlí i času. dále doporučím i při detailu motýla snažte se mít pořád v okolí fotky dostatek manipulačního prostoru. Abyste případně mohli později fotky dále ořezávat.

Krmení zvířat a sokolnické otázky

Pokud si chcete zvýšit šanci na kvalitní záběry pak mohu zcela jistě doporučit krmení zvířat. Jejichž časy naleznete v plánku ZOO. Krmení šimpanzů v 15:00 poskytuje velké množství příležitostí pořídit krásné fotky a krmení vlků hřivnatých v 10:00 je také šancí pro zajímavé záběry. Já osobně však krmení při focení vynechávám. Jelikož vlk cupující králíka je sice zajímavou podívanou, nicméně nepatří mezi scény pro všechny jedince. A velká přítomnost návštěvníků také není ničím, po čem bych osobně toužil. Navštívit sokolnické ukázky pak také může být bezpochyby příležitost pro mnoho povedených snímků. Nicméně amfiteátr, kde se ukázky konají neposkytuje to nejlepší pozadí pro snímky.

Jídlo a pití

Co se občerstvení týká, tak vzhledem ke své rozloze nabízí ZOO bohatý výběr a to rovnou ze 6 míst. Zde si můžete koupit od plnohodnotného oběda až po lehkou svačinu či chlazené nápoje. Za sebe bych mohl doporučit zcela jistě Sibiřský srub, který nabízí klasické občerstvení za celkem přijatelné ceny. V letních měsících je také ideálním výchozím bodem pro odpolední odpočinek. Případně máte li opravdu velký hlad tak restaurace (podle mě spíše jídelna) Kiboko je také dobrou volbou. S hospodou na statku bohužel dobré zkušenosti nemám, hlavně co se kvality jídla týká. Budete li chtít nápoje, tak v ZOO naleznete dostatek automatů s nápoji, některé z nich pak umožňují dokonce platbu kartou. O dostatek tekutin tak nemusíte mít obavy ani během horkého letního dne.

Závěrem

ZOO Plzeň patří dle mého názoru zcela jistě mezi nejlepší Zoologické zahrady v České republice. Osobně mi přijde i o mnoho lepší, než například ZOO Praha. A vzhledem k velikosti a ceně vstupného bych se nebál jí přirovnat ke zmenšené verzi ZOO Schönbrunn ve Vídni … jen ty pandy velké mi stále chybí?

web zoologické zahrady: www.zooplzen.cz

Trasy po ZOO Plzeň

Publikováno v Články
Handmade by Imeow in Imeow | member of Pauliny-group
Provozovatel:
Lukáš Pauliny | IČ: 08699127
Bílkova 855/19, Praha 110 00
Napište mi zprávu
Napište mi zprávu

    * Souhlasím se zpracováním údajů za účelem kontaktu.